Vad mer man kan spela del 1

Vi som gillar spel är sällan begränsade till endast ett spel. Jag upplever det lite som att gilla att spela är mer ett personlighetsdrag än en hobby och vi som har det personlighetsdraget att vi gärna spelar vill nog hålla oss sysselsatta med sådant oavsett vad som finns tillgängligt. Precis som att vissa tycker om att läsa, andra att jobba med händerna och kroppen så gillar vi att stimulera oss med spel av olika slag. Min, ytterst amatörmässiga, gissning är att vi som gillar data och TV-spel idag är samma personlighetstyper som de som gillade att spela schack och instrument för 100 år sedan. Nu finns det så klart fortfarande de som spelar både schack, instrument men utbudet har ökat.

Schack är ett av världens äldsta spel och har trots sin enkelhet ett enormt djup.  Det här är ett perfekt spel att roa sig med om man inte har några andra till förfogande. Schack är otroligt skicklighetskrävande och det går nog inte att bli helt fullärd. Med dagens teknik går det också att spela schack i dator och mobil så det finns alltid tillgängligt. Har man dock dator eller mobil så kanske det är roligare att spela flipperspel men schack är perfekt om man är ute på landet, eller sitter med någon familjemedlem eller vän och vill ha en liten mental utmaning.

Andra saker att spela är så klart instrument. Det finns många roliga instrument att fördjupa sig i. De mest populära är antagligen gitarr och piano. Fördelen med gitarr är att den är lätt att ta med sig och man kan spela överallt. Piano är inte lika portabelt men ett fantastiskt instrument att lära sig. Det fina med det hela är att varken pianon eller gitarrer heller är speciellt dyrt om man bara vill testa. Man kan få en ny gitarr för bara några hundralappar. Pianon nuförtiden är i regel elektriska. Naturligtvis finns det fortfarande analoga mekaniska pianon men dessa är tunga och lite otympliga så när det finns så bra elektriska alternativ så finns det ingen mening att skaffa ett stort tungt egentligen. Man kan också skaffa ett keyboard som även det går att få för några hundralappar. Dessa är kanske lite väl enkla och man bör väl lägga i alla fall runt 2000 kronor på en synth/keyboard om man ska skaffa ett sånt. Vill man titta på utbud så är thomann en mycket bra nätshop för musikinstrument av alla dess slag.