Flipper som dataspel

I och med att TV-spelsutvecklingen fick fart så fanns möjligheten för vanliga människor att spela flipper betydligt bättre. Jag minns inte var det kom först men både till TV-spel och datorer släpptes det ett antal flipperspel så vi som gillade att spela den här typen av spel fick möjlighet att göra det i hemmet, och utan att betala 5-10 kronor per omgång. Det första pinballspelet jag spelade var till Nintendo. Det var ett ganska enkelt spel men det var rätt roligt ändå. Inte så många år efter att jag spelat pinball till Nintendo fick jag möjligheten att börja spela dataspel och kort därefter lyckades jag lägga vantarna på Pinballspel till dator. Det hette Pinball Drams och var asbra. Det var riktigt bra pinballkänsla i spelet även om man satt hemma och spelade med tangentbordet istället för att stå vid ett stort fysiskt flipperspel. Så här såg pinball dreams ut.

Kort därefter så kom en uppföljare som hette Pinball Fantasies. Det var snäppet bättre än föregångaren men det var egentligen inte så våldsamt stor skillnad. Grafiken hade blivit lite bättre, likaså ljudet men spelkänslan var den samma. Här har ni ett exempel på hur det såg ut.

1995 så kom Pinball Illusions. Det hade nu blivit både snyggare, fått bättre ljud och flöt bättre. Känslan hade också blivit bättre och det fysiken kändes mer realistisk. Dessa spel, eller några av dem i alla fall, finns också tillgängliga i iOS och Android i dagsläget, vilket är kul.

Vi flipperfanatiker har haft en hel del spel att spela genom tiderna och det kommer fortfarande nya spel. Utvecklingen har gått framåt och spelar man spel idag så är det riktigt realistiska och många baseras på riktiga fysiska spel som kopierats in i digital version.
Här kan ni se och jämföra hur moderna pinnballspel ser ut jämfört med de gamla. Rätt stor skillnad om man säger så.